500gbenfritt älgkött fransyska, innanlår eller märgpipa eller färdiga älggrytbitar
50gmagert sidfläsk
1gul lök
1morot
1-2 msk smör eller margarin
½-1 tsk salt
1svart - eller vitpeppar
1 ½vetemjöl
½italiensk salladskrydda
2dlbuljong (tärning)
2dlrött vin
½lfärska kantareller el blandsvamp eller 100 g konserverad svamp
1
Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm i fyrkant. Skär fläsket i små tärningar
2
Ansa och skala lök och morot. Skär dem i bitar
3
Värm en stekpanna. Bryn fläsktärningarna lätt. Lägg dem i en lämplig serveringsgryta. Torka ur pannan
4
Bryn löken lätt på samma sätt, men inte på för hög värme. Lägg över i grytan
5
Bryn älgköttet i omgångar och se till att den får fin färg på alla sidor. Lägg över köttet i grytan
6
Salta, krydda, strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och rödvin och låt grytan bräsera ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Tiden beror på vilken styckningsdel som används
7
Fräs under tiden svampen i stekpanna tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. Lägg svampen i grytan och smaka av. Strö över persilja och servera
Ingredienser
500gbenfritt älgkött fransyska, innanlår eller märgpipa eller färdiga älggrytbitar
50gmagert sidfläsk
1gul lök
1morot
1-2 msk smör eller margarin
½-1 tsk salt
1svart - eller vitpeppar
1 ½vetemjöl
½italiensk salladskrydda
2dlbuljong (tärning)
2dlrött vin
½lfärska kantareller el blandsvamp eller 100 g konserverad svamp
Instruktioner
1
Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm i fyrkant. Skär fläsket i små tärningar
2
Ansa och skala lök och morot. Skär dem i bitar
3
Värm en stekpanna. Bryn fläsktärningarna lätt. Lägg dem i en lämplig serveringsgryta. Torka ur pannan
4
Bryn löken lätt på samma sätt, men inte på för hög värme. Lägg över i grytan
5
Bryn älgköttet i omgångar och se till att den får fin färg på alla sidor. Lägg över köttet i grytan
6
Salta, krydda, strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och rödvin och låt grytan bräsera ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Tiden beror på vilken styckningsdel som används
7
Fräs under tiden svampen i stekpanna tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. Lägg svampen i grytan och smaka av. Strö över persilja och servera