
Den är jättegod, mustig och lite lyxig, smaka på den här grytan. Fungerar helt klart även till helgen.
400 g (ca) laxfilé
1 gul lök
1 morot
1 smör
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 ½ vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 maizena majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
salt
vitpeppar
1 knippe dill
4 portioner kokt potatis eller ris
1
Skala och hacka löken fint. Skala och riv moroten grovt
2
Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, morötter och citronskal. Låt det fräsa (något) att ta färg
3
Häll på vatten och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter
4
Red av såsen med maizenavatten. Smaka av med salt och peppar
5
Finhacka dillen. Skär laxen i cm-stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med dillen i såsen. Låt småputtra i 5 minuter och servera grytan med nykokt potatis eller ris.
Ingredienser
400 g (ca) laxfilé
1 gul lök
1 morot
1 smör
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 ½ vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 maizena majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
salt
vitpeppar
1 knippe dill
4 portioner kokt potatis eller ris