Mörrumsgryta

Kategori, ,

Den är jättegod, mustig och lite lyxig, smaka på den här grytan. Fungerar helt klart även till helgen.

mängd4 portioner
 400 g (ca) laxfilé
 1 gul lök
 1 morot
 1 smör
 fint rivet skal från 1 citron
 2 dl vatten
 1 fiskbuljongtärning
 1 ½ vitvinsvinäger
 2 dl grädde
 1 maizena majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
 salt
 vitpeppar
 1 knippe dill
 4 portioner kokt potatis eller ris
1

Skala och hacka löken fint. Skala och riv moroten grovt

2

Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, morötter och citronskal. Låt det fräsa (något) att ta färg

3

Häll på vatten och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter

4

Red av såsen med maizenavatten. Smaka av med salt och peppar

5

Finhacka dillen. Skär laxen i cm-stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med dillen i såsen. Låt småputtra i 5 minuter och servera grytan med nykokt potatis eller ris.

Ingredienser

 400 g (ca) laxfilé
 1 gul lök
 1 morot
 1 smör
 fint rivet skal från 1 citron
 2 dl vatten
 1 fiskbuljongtärning
 1 ½ vitvinsvinäger
 2 dl grädde
 1 maizena majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
 salt
 vitpeppar
 1 knippe dill
 4 portioner kokt potatis eller ris
Mörrumsgryta