Lammstek med gratäng av svartrötter och potatis

Kategori,
mängd6 portioner
 1 kg lammstek
 salt och peppar
Gratäng
 500 g potatis, gärna mjölig
 500 g svartrötter
 3 dl grädde
 3 pressade vitlöksklyftor
 100 g getost i små bitar
Sås
 2 finskurna charlottenlökar
 2 finskurna soltorkade tomater
 4 dl kraftig köttbuljong
 4 dl gott rött vin
 100 g osaltat smör
 1 dragon
 salt och peppar
1

Sätt ugnen på 160 grader

2

Skala potatis och svartrötter och skär i tunna skivor.
Koka upp potatisen och svartrötterna i grädden, pressa i vitlöken och rör ner getosten.
Smaka av med salt och peppar.

3

Lägg över potatisen i en ugnssäker form och baka gratängen i 45-60 min.

Lammstek
4

Gnid in lammsteken med salt och peppar och bryn den i lite osaltat smör.

5

Stek den färdig i ugnen (160 grader) i ca 45-50 min.
Innertemperatur ca 65 grader (då är den rosa i mitten).
Svep in i aluminiumfolie och låt vila.

Sås
6

Fräs löken i lite smör i en kastrull utan att den tar färg.
Lägg i tomaterna, vinet och buljongen och koka ihop till en
sås med stark smak. Sila såsen.

7

Vispa kraftigt ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Rör i dragonen strax innan servering.

Ingredienser

 1 kg lammstek
 salt och peppar
Gratäng
 500 g potatis, gärna mjölig
 500 g svartrötter
 3 dl grädde
 3 pressade vitlöksklyftor
 100 g getost i små bitar
Sås
 2 finskurna charlottenlökar
 2 finskurna soltorkade tomater
 4 dl kraftig köttbuljong
 4 dl gott rött vin
 100 g osaltat smör
 1 dragon
 salt och peppar
Lammstek med gratäng av svartrötter och potatis