Stekt kalkon

Kategori
mängd6 portioner
 1 liten tinad kalkon (minikalkon 2 1/2- 3 kg)
 1 salt
 ½ vitpeppar
 1 malda nejlikor
 1 rivet citron- eller pomeransskal
 2 äpplen
 12 katrinplommon
 2 smör i klickar
Sås
 4 dl buljong (sky från kalkonen)
 2 dl grädde
 2 vetemjöl
 1 ½ soja
 sherry eller gelé
1

Ta vara på hals, lever och hjärta.
Skölj och torka kalkonen

2

Blanda kryddorna och gnid in kalkonen in-och utvändigt.
Klyfta äpplena och fyll kalkonen med äpplen och katrinplommon.
Bind upp fågeln.

3

Lägg kalkonen i en stekpåse, lägg med hals, lever och hjärta, eventuell överbliven kryddblandning och äppelbitar.
Lägg ett par klickar smör ovanpå kalkonen och förslut påsen.

4

Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna.
Stek på 175 grader i ca 2 1/2 timme.

Sås
5

Klipp hål i stekpåsen och ta tillvara buljongen.
Sila den och häll i en gryta. Späd eventuellt med vatten om det är för liten mängd.

6

Blanda ut mjölet i lite av grädden och häll ner i buljongen.
Låt koka upp under omrörning.

7

Tillsätt resten av grädden och smaka av med mer kryddor, soja och eventuellt lite sherry eller gelé.

8

Servera kalkonen med hasselbackspotatis, sås, brysselkål och äppelmos

Ingredienser

 1 liten tinad kalkon (minikalkon 2 1/2- 3 kg)
 1 salt
 ½ vitpeppar
 1 malda nejlikor
 1 rivet citron- eller pomeransskal
 2 äpplen
 12 katrinplommon
 2 smör i klickar
Sås
 4 dl buljong (sky från kalkonen)
 2 dl grädde
 2 vetemjöl
 1 ½ soja
 sherry eller gelé
Stekt kalkon