Ta vara på hals, lever och hjärta.
Skölj och torka kalkonen
Blanda kryddorna och gnid in kalkonen in-och utvändigt.
Klyfta äpplena och fyll kalkonen med äpplen och katrinplommon.
Bind upp fågeln.
Lägg kalkonen i en stekpåse, lägg med hals, lever och hjärta, eventuell överbliven kryddblandning och äppelbitar.
Lägg ett par klickar smör ovanpå kalkonen och förslut påsen.
Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna.
Stek på 175 grader i ca 2 1/2 timme.
Klipp hål i stekpåsen och ta tillvara buljongen.
Sila den och häll i en gryta. Späd eventuellt med vatten om det är för liten mängd.
Blanda ut mjölet i lite av grädden och häll ner i buljongen.
Låt koka upp under omrörning.
Tillsätt resten av grädden och smaka av med mer kryddor, soja och eventuellt lite sherry eller gelé.
Servera kalkonen med hasselbackspotatis, sås, brysselkål och äppelmos