Vit chokladmousse med rabarber- och jordgubbstäcke

mängd8 portioner
Vit chokladmousse
 1 gelatinblad
 150 g finhackad vit choklad
 1 dl vispgrädde
 2 äggvitor
 2 pressad citron
 2 strösocker
 2 dl vispgrädde
Rabarber- och jordgubbstäcke
 1 gelatinblad
 200 g rabarber i bitar
 1 dl torrt vitt vin
 4 socker
 250 g färska jordgubbar
Mousse
1

Lägg gelatinbladet i kallt vatten

2

Koka upp 1 dl grädde.
Stäng av värmen och tillsätt chokladen och låt den smälta under omrörning.

3

Ta upp gelatinbladet och lägg ner i den varma chokladkrämen.
Rör tills det löst sig.
Låt svalna till rumstemperatur..

4

Vispa 2 dl grädde (inte för hårt) och vänd ner i den avsvalnade chokladkrämen.

5

Vispa äggvitorna med citronsaft till ett tjockt skum.
Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast maräng.
Vänd ner den i chokladkrämen och häll upp i små glas eller portionsformar.
Ställ i kylen för att stelna.

Rabarber- och jordgubbstäcke
6

Lägg gelatinet i kallt vatten.

7

Koka rabarber, vin och socker tills rabarbern är mjuk, 5-10 minuter.
Sila och ta tillvara saften - det ska bli ca 1 dl. Späd med vatten om det är för lite.

8

Lägg ner gelatinbladet i den varma saften och rör tills det smält.
(värm eventuellt om det svalnat för mycket).
Låt svalna tills det ser ut som ovispad äggvita

9

Skiva jordgubbarna och lägg på den stelnade moussen.
Fördela saften ovanpå.

Låt stå i kylen några timmar.

Tips: En dessert som går att göra klar dagen före servering.

Ingredienser

Vit chokladmousse
 1 gelatinblad
 150 g finhackad vit choklad
 1 dl vispgrädde
 2 äggvitor
 2 pressad citron
 2 strösocker
 2 dl vispgrädde
Rabarber- och jordgubbstäcke
 1 gelatinblad
 200 g rabarber i bitar
 1 dl torrt vitt vin
 4 socker
 250 g färska jordgubbar
Vit chokladmousse med rabarber- och jordgubbstäcke