Grön ärtsoppa med chili och vitlök, toppad med lax, är en läcker och lyxig förrätt.
Vitlök och chili gör den klassiska gröna ärtpurén ny och spännande i smaken.
200 g laxfilé
1 margarin
1 gul lök
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
500 g frysta ärter
1-2 dl crème fraiche eller grädde
2 vitlöksklyftor
1 sambal oelek
salt
peppar
Servering
4 skivor rökt lax (ev)
1
Skär laxfilén i kuber och stek dem i margarinet
2
Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i löken och ärterna. Låt koka ca 5 min.
3
Mixa soppan med crème fraichen. Smaka av med pressad vitlök, sambal oelek, salt och peppar.
4
Hetta upp soppan, spä med buljong eller vatten om den har blivit för tjock. Servera soppan i faten, lägg ner några laxbitar i varje tallrik.
Ingredienser
200 g laxfilé
1 margarin
1 gul lök
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
500 g frysta ärter
1-2 dl crème fraiche eller grädde
2 vitlöksklyftor
1 sambal oelek
salt
peppar
Servering
4 skivor rökt lax (ev)