50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, mager kvarg
1 g saffran
1 ½ dl socker
½ salt
17 dl vetemjöl
ägg till pensling
russin
1
Ca 35 kusar
Smula jästen i en degbunke
2
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°
Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig
3
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet
Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min
4
Baka ut till lussekatter eller julkusar, garnera med russin och låt dem jäsa övertäckta ca 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn 225°, 5-8 min
Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, mager kvarg
1 g saffran
1 ½ dl socker
½ salt
17 dl vetemjöl
ägg till pensling
russin