Inbakad Lax med Vinsås (Laxpaket)

Kategori,
mängd4 portioner
Total tid30 minuter
 4 laxfilébitar av mitbit (150 g/st)
 4 djupfrysta smördegsplattor
 125 g djupfryst hel spenat
 ½ salt
 1 vitpeppar
 matfett till stekning
 1 finhackad dill
 100 g räkor
Pensling
 1 ägg
Sås
 1 ½ dl vitt vin
 2 dl crème fraiche
 ½ dl vispgrädde
 1 ½ fiskbuljongtärning
 2 vetemjöl
 1 ½ vitt vin
 ½ (knappt) saffran
 ½ kajennpeppar
1

Ta fram smördegsplattorna och låt dem tina. Tina även spenaten. Sätt ugnen på 225 grader

2

Salta och peppra laxbitarna, bryn hastigt i matfett så att de får färg, någon minut på varje sida

3

Kavla ut smördegsplattorna så att laxbitarna kan täckas med deg

4

Fördela spenaten mitt på smördegen, strö över den finhackade dillen. Hacka räkorna och strö över. Lägg på laxbitarna

5

Pensla degkanterna med det uppvispade ägget. Vik upp degen över laxen till ett paket

6

Lägg paketen med skarven i botten på en smord plåt. Pensla med resten av ägget

7

Ställ in i ugnen och grädda i 15-18 minuter

8

Gör såsen. Mät upp 1 ½ dl vin, creme fraichen och grädden i en kastrull. Smula ner fiskbuljongtärningen och ge såsen ett uppkok

9

Blanda vetemjölet och 1 ½ msk vin till redning, rör ner i såsen. Ge såsen ytterligare ett uppkok. Smaksätt med saffranen och kajennpepparn

10

Servera laxen med såsen och en god grönsallad. Garnera med en dillvippa

Ingredienser

 4 laxfilébitar av mitbit (150 g/st)
 4 djupfrysta smördegsplattor
 125 g djupfryst hel spenat
 ½ salt
 1 vitpeppar
 matfett till stekning
 1 finhackad dill
 100 g räkor
Pensling
 1 ägg
Sås
 1 ½ dl vitt vin
 2 dl crème fraiche
 ½ dl vispgrädde
 1 ½ fiskbuljongtärning
 2 vetemjöl
 1 ½ vitt vin
 ½ (knappt) saffran
 ½ kajennpeppar
Inbakad Lax med Vinsås (Laxpaket)