Auberginegratäng

Kategori
mängd4 portioner
 1 stor aubergine
 salt
 150 g champinjoner
 1 gul lök
 200 g färsk spenat
 peppar
 1 dl rostade, grovt hachade valnötter
 4 plommontomater
 Ostsås
 25 g smör
 30 g vetemjöl
 3 dl mjölk
 2 dl grädde
 2 dl riven lagrad ost (ca)
1

Skär auberginen i skivor och lägg ut på arbetsbänken. Strö över salt.

2

OSTSÅS:
Smält smöret och rör ned vetemjölet. Tillsätt mjölk och grädde.Koka upp och lägg i osten. Späd med mjölk om såsen är för tjock. Salta och peppra.
Gör rikligt med sås.

3

Sätt ugnen på 175 grader

4

Klappa auberginen torr med hushållspapper. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek aubergineskivorna gyllenbruna.

5

Skiva svamp och lök tunt och fräs dem lätt i olja. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Krydda. Blanda ner valnötterna.

6

Skiva tomaterna.
Varva auberginen med spenatfräset och tomatskivorna i en eldfast form.

7

Häll ostsåsen över och gratinera i ugnen i 30 minuter

8

Servera gratängen med en sallad

Ingredienser

 1 stor aubergine
 salt
 150 g champinjoner
 1 gul lök
 200 g färsk spenat
 peppar
 1 dl rostade, grovt hachade valnötter
 4 plommontomater
 Ostsås
 25 g smör
 30 g vetemjöl
 3 dl mjölk
 2 dl grädde
 2 dl riven lagrad ost (ca)
Auberginegratäng