1 stor aubergine
salt
150 g champinjoner
1 gul lök
200 g färsk spenat
peppar
1 dl rostade, grovt hachade valnötter
4 plommontomater
Ostsås
25 g smör
30 g vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost (ca)
1
Skär auberginen i skivor och lägg ut på arbetsbänken. Strö över salt.
2
OSTSÅS:
Smält smöret och rör ned vetemjölet. Tillsätt mjölk och grädde.Koka upp och lägg i osten. Späd med mjölk om såsen är för tjock. Salta och peppra.
Gör rikligt med sås.
3
Sätt ugnen på 175 grader
4
Klappa auberginen torr med hushållspapper. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek aubergineskivorna gyllenbruna.
5
Skiva svamp och lök tunt och fräs dem lätt i olja. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Krydda. Blanda ner valnötterna.
6
Skiva tomaterna.
Varva auberginen med spenatfräset och tomatskivorna i en eldfast form.
7
Häll ostsåsen över och gratinera i ugnen i 30 minuter
8
Servera gratängen med en sallad
Ingredienser
1 stor aubergine
salt
150 g champinjoner
1 gul lök
200 g färsk spenat
peppar
1 dl rostade, grovt hachade valnötter
4 plommontomater
Ostsås
25 g smör
30 g vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost (ca)