Utskriftsalternativ:

Messmörsgryta

mängd10 portioner

 1,20 kg älgkött av bog eller hals
 1 gul lök
 smör
 1 dl rödvin
 1 rödvinsvinäger
 1 lagerblad
 5 lätt krossade enbär
 ½ timjan
 5 dl viltfond
 1 tomatpuré
 3 dl grädde
 100 g messmör
 salt och peppar
 maizenaredning
1

Skär köttet i tärningar och stek det i omgångar i smör. Salta och peppra och lägg över i en gryta.

2

Skala och hacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg och lägg över i grytan.

3

Tillsätt vin och vinäger och låt det koka in.
Gör en kryddpåse med lagerblad, enbär och timjan och lägg ner den i grytan.
Tillsätt viltfond och tomatpuré.

Låt det koka på svag värme 1 - 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.

4

Ta upp köttet och sila buljongen/skyn.
Tillsätt grädde till buljongen och koka ned med 1/3.
Rör ner messmör och smaka av med salt och peppar.
Red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten.
Lägg tillbaka köttet i såsen och låt allt bli varmt.

Servera med Potatiskaka och smörslungade grönsaker.

Näringsinnehåll

10 portioner

Portionsstorlek