Utskriftsalternativ:

Mustig Älggryta

mängd4 portioner

Bjud grytan med kokt eller stekt potatis och en sallad.

 500 g benfritt älgkött fransyska, innanlår eller märgpipa eller färdiga älggrytbitar
 50 g magert sidfläsk
 1 gul lök
 1 morot
 1-2 msk smör eller margarin
 ½-1 tsk salt
 1 svart - eller vitpeppar
 1 ½ vetemjöl
 ½ italiensk salladskrydda
 2 dl buljong (tärning)
 2 dl rött vin
 ½ l färska kantareller el blandsvamp eller 100 g konserverad svamp
1

Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm i fyrkant. Skär fläsket i små tärningar

2

Ansa och skala lök och morot. Skär dem i bitar

3

Värm en stekpanna. Bryn fläsktärningarna lätt. Lägg dem i en lämplig serveringsgryta. Torka ur pannan

4

Bryn löken lätt på samma sätt, men inte på för hög värme. Lägg över i grytan

5

Bryn älgköttet i omgångar och se till att den får fin färg på alla sidor. Lägg över köttet i grytan

6

Salta, krydda, strö över mjöl och rör om. Späd med buljong och rödvin och låt grytan bräsera ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Tiden beror på vilken styckningsdel som används

7

Fräs under tiden svampen i stekpanna tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. Lägg svampen i grytan och smaka av. Strö över persilja och servera

Näringsinnehåll

4 portioner

Portionsstorlek