En mycket god laxrätt som inte kräver alltför mycket tid i köket.
Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull.
Koka kraftigt i 15-20 minuter.
Sila av buljongen
Skala och finhacka löken
Fräs den i lite av smöret i en kastrull tills den är blank och mjuk.
Späd med den silade buljongen samt vinet och låt koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1 1/2 dl återstår, späd med grädden och fortsätt koka tills det tjocknar.
Putsa laxfilén och dela den i portionsbitar.
Lägg den tätt i en lättsmord ugnsform ovh krydda med salt och peppar.
Smöra ett bakplåtspapper och lägg den smörade sidan tätt över fisken (klipp bort överflödet.)
Så långt kan man förbereda och låta fisken vänta i kylen.
Stek fisken i 225 grader i ugnen, ca 15 minuter eller tills den känns klar.
Slå bort eventuellt spad som bildas under stekningen.
Värm såsen om den kallnat.
Dra den från värmen och vispa i smöret i små klickar.
OBS! Värm inte såsen mer, det finns risk att den spricker då.
Rör i gräslöken i såsen och häll den över fisken.
Servera med pressad potatis, citronskivor och en god grönsallad.
6 portioner