Utskriftsalternativ:

Gorgonzolastekt fläskfile med purjolök och portvinssås

mängd6 portioner

 1 kg fläskfilé
 smör eller margarin till stekning
 ½ salt
 2 svartpeppar
 100 g gorgonzolaost
 2 purjolökar
Portvinssås
 4 dl vatten
 2 ½ kalvfond (från flaska)
 1 soja
 ½ fransk osötad dijonsenap
 1 brun farin
 ½ dl portvin
 ½ dl vispgrädde
 3 vetemjöl + lite vatten
 salt, svartpeppar, köttsky från fläskfilén
1

Skär fläskfilén i 6 lika stora delar. Bryn dem runt om i stekpanna.
Sänk värmen och låt dem eftersteka under lock så att de blir genomstekta. Strö över salt och peppar.

2

Skär 3-4 snitt i varje filébit och skär osten i bitar. Fördela osten i snitten.
Sänk värmen och låt osten smälta ner i köttet under lock.
Håll köttet varmt.

3

Skölj och finstrimla purjolökarna.
Lägg strimlet i kokande vatten och koka ett par minuter strax innan det är dags att äta.

Sås
4

Koka upp vatten och kalvfond.
Vispa i soja, senap, farin, portvin och grädde.

5

Rör/skaka ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen.
Låt sjuda ett par minuter.

6

Vispa i den köttsky som bildats runt köttet under varmhållningen.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatisgratäng och den kokta purjolöken.

Näringsinnehåll

6 portioner

Portionsstorlek