Utskriftsalternativ:

Fläskkarré i ugn med smak av konjak

mängd6 portioner

 1 kg benfri fläskkarré
 1 salt
 ½ grovkrossad svartpeppar
 1 ingefära
Marinad
 saften av 1 citron
 ½ dl konjak (enkel sort)
 1 dl honung
 10 enbär, lätt krossade
Sås
 3 dl sky efter köttet
 smör
 ¾ dl vetemjöl
 1 dl konjak (enkel sort)
 1 dl vispgrädde
 1 ½ soja
 vatten eller buljong
Dekor
 1 kvist små tomater eller
 2 stora tomater, urkärnade och tärnade
 1 smör
 1 honung
 1 ½ dl råa lingon
 ½ dl strösocker
1

Klappa in köttet med salt, peppar och ingefära.
Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet.
Låt ligga över natten eller gärna ett par dygn.

2

Lägg kött och marinad i en ugnssäker form.
Tillaga i 175 grader i ca 1 1/2 - 2 timmar. Kontrollera köttets innertemperatur med en termometer, den ska visa 85 grader när köttet är klart.
Späd med ca 2 dl vatten under tillagningen.

3

Ta upp köttet och slå in det i folie.

4

Sila skyn. Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet.
Tillsätt sky, konjak, grädde och soja och låt det koka upp.
Späd med vatten eller buljong tills såsen har lagom konsistens, låt puttra ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

5

Kryssa lätt i småtomaterna.
Hetta upp smör och honung i en stekpanna och låt tomaterna grillas i ett par minuter och ta upp.
Låt lingonen och sockret koka ett par minuter tillsammans med ett par droppar vatten

Näringsinnehåll

6 portioner

Portionsstorlek