Utskriftsalternativ:

Annikas Fisksoppa

mängd4 portioner

Festlig fisksoppa lagad många gånger. Går även under namnet "fisksoppegryta".

 4 potatisar
 2 morötter
 1 purjolök
 1 burk tomater, hela eller krossade
 2 dl vitt vin alternativt vatten och lite citronsaft
 2 tärningar fiskbuljong alternativt hummerfond
 1 paket saffran
 2 dl grädde
 400 g fisk (50% torsk eller kolja, 50% laxfilé)
 20 st räkor
 salt och cayennepeppar
 klippt dill
Aioli
 1 äggulor
 1 vilöksklyfta
 ½ vinäger
 1 salt
 1 senap
 ½ vitpeppar
 1 ½ dl olja (rapsolja)
1

Skala och skär potatis, morötter och purjo i bitar.
Bryn i lite smör i en gryta.

2

Tillsätt tomater,vatten, buljongtärning och saffran.
Koka tills potatisen är mjuk. Ca 10 min

3

Slå på grädde och låt koka upp.

4

Dela fisken i bitar och lägg ner i grytan.
Låt sjuda ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

5

Lägg i skalade räkor strax före servering och strö över klippt dill.

Servera med aioli och ett gott bröd

Aioli
6

Blanda äggula, senap, vinäger, salt, peppar och vitlök i en skål.

Vispa ihop med elvisp.

7

Tillsätt oljan under vispning , först droppvis och sedan i en fin stråle.

8

Om det skär sig, ta en gula till och droppa ned det skurna.
Vispa med elvisp

Näringsinnehåll

4 portioner

Portionsstorlek